Educatieprogramma

Hoi! Wij zijn de educatiecommissie en binnen de Waterambassadeurs richten wij ons op alles gerelateerd aan educatie. Wij bieden verschillende pakketten aan om leerlingen in heel Nederland wijzer te maken over watergerelateerde onderwerpen. Wilt u uw lessen over water een andere inslag geven? Staat u ervoor open om aan de slag te gaan met materialen ontwikkeld door gemotiveerde studenten uit de wereld van waterbeheer? En wilt u wellicht zelfs zo’n enthousiaste student over de vloer hebben? Dan bent u bij de Waterambassadeurs aan het juiste adres. Ben jij een onderwijzer of ken jij een klas die dit leuk lijkt? Lees dan vooral verder over de pakketten die wij aanbieden!

Wij zijn een vrijwillige organisatie gerund door studenten en bieden de pakketten zo veel mogelijk kosteloos aan, maar soms vragen wij een kleine compensatie voor het geven van onze activiteiten. We horen graag of u interesse heeft om samen met ons over water te leren. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen via dit mailadres.

We hopen van u te horen!

Met vriendelijke groet,

De Waterambassadeurs

Email: educatie@destroomversnellers.nl

Lespakketten

Pakket A: Gamen met water

In pakket A kunnen uw leerlingen spelenderwijs leren over water. Dit wordt gedaan aan de hand van games op het online educatieplatform Seppo. Wij hebben in Seppo een spel ontwikkeld met als onderwerp Nederland hoogwater, dat in de klas kan worden gespeeld binnen een lesuur. De game is ontworpen voor de derde klas HAVO/VWO. Het is ook mogelijk dat wij langskomen om de Seppo-game te spelen in combinatie met de gastles Nederland, waterland in een dubbel lesuur.

Pakket B: Gastlessen

Liever alleen een gastles? Dan komen wij graag een lesuur langs om uw leerlingen meer te vertellen over één van de volgende watergerelateerde onderwerpen:

  1. Nederland, waterland

In deze gastles wordt meer verteld over de kwetsbaarheid van Nederland voor water, Nederlands waterbeheer en het project Ruimte voor de rivier. Daarbij worden uw leerlingen uitgedaagd om zelf in de schoenen te stappen van boeren, bewoners, natuurbeheerders en Rijkswaterstaat in de vorm van een rollenspel.

  1. Water: het nieuwe goud

In deze gastles nemen wij uw leerlingen mee langs verschillende conflictgebieden over de wereld, waar watertekorten de reden zijn van conflict. In deze interactieve les zullen wij de leerlingen uitnodigen om te reflecteren op de rol van water en zullen samen een antwoord zoeken op wat een eerlijke waterverdeling is.

  1. Wetlands

In de gastles over wetlands, gaan we samen met de leerlingen onderzoeken welke functies wetlands vervullen en hoe het komt dat deze onder druk staan. We zoomen in op onder andere de Marker Wadden & de Oostvaardersplassen, maar bieden ook ruimte aan leerlingen om zelf met wetlands aan de slag te gaan. Onderwerpen als klimaatverandering, klimaatadaptatie en biodiversiteit komen in deze gastles ook aan bod.

Pakket C: Projecten

Naast lessen bieden wij ook langer lopende projecten van een dag of meer aan. Een voorbeeld van een recent project was het begeleiden van een Technasium, waarbij de leerlingen zelf Seppo-games over water hebben gebouwd. Hierbij verzorgden wij de activiteiten en begeleiding. Heeft u zelf een idee voor een leuk project? Natuurlijk kunnen we samen kijken naar wat er mogelijk is om aan uw wensen te voldoen!