Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Smart Rivers Young Professionals Masterclass – De Kronkelwaarden van de IJssel

26 augustus / 10:00 am - 4:00 pm

Achtergrondinformatie

De IJssel is een veelzijdig riviersysteem, dat langs verschillende deeltrajecten ook steeds een andere gedaante kan aannemen. Misschien wel het meest bijzondere deel van de IJsselvallei zijn de kronkelwaarden, die grofweg tussen Doesburg en Deventer het landschap bepalen. Deze zijn gevormd kort nadat de Rijn een nieuwe doorbraak (avulsie) naar het noorden forceerde, waarbij  de ‘nieuwe IJssel’ in hoog tempo ging insnijden in een fossiel rivierterras uit de laatste ijstijd. Hierbij kreeg ze de beschikking over veel sediment, dat uiteindelijk in fraaie wasbordstructuren in de oksel van grote riviermeanders werd afgezet: de kronkelwaarden waren geboren.

De bijzondere ontstaansgeschiedenis vragen ons ook om op een eigen manier te kijken naar het ontwerpen en aanleggen van grote rivierprojecten, zowel in hoogwaterprojecten, delfstofwininitiatieven als natuurprojecten (bv. KRW-projecten). Het vraagt om subtiel werken met oog voor het bijzondere reliëf en zowel processen van rivierkwel als overstroming.

Om dit te laten zien willen we jullie op vrijdag 26 augustus meenemen naar Cortenoever bij Brummen. Deze kronkelwaard is al sinds jaar en dag een bijzonder natuurgebied. Bovendien heeft recent een grote dijkverlegging plaatsgevonden gekoppeld aan weerdverlaging waardoor het gebied ook bijdraagt aan hoogwaterveiligheid. Daar bovenop wordt vanuit de KaderRichtlijn Water (KRW) gewerkt aan versterking van de natuur.

Jullie krijgen de kans om in het gebied in contact te komen met enkele experts die de IJssel, het natuurgebied van Cortenoever en de recent aangelegde projecten goed kennen.

 

Smart Rivers nodigt jou uit bij: De Kronkelwaarden van de IJssel.

De masterclass vindt plaats op vrijdag 26 augustus van 10.00 tot 16.00u.

Op donderdag 4 augustus van 9.30 tot 10.30u vindt de digitale kick-off plaats. Hier krijgen jullie een mini-college over de Kronkelwaardlandschappen en het project dijkverlegging en rivierverruiming Cortenoever en Voorsterklei.

Inschrijven kan via deze link: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0Pm0pQtrKEakCJP082PXsN1y8P1GdCJOpUk0LUeGroRUMk1ZWVYzU0hIVFZPTUhMSlpWMTlORk9MSS4u

Wees er snel bij want VOL = VOL

Gegevens

Datum:
26 augustus
Tijd:
10:00 am - 4:00 pm
Evenement Categorie: